Roosendaal is een stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant. Het ligt in het westen van de provincie ten oosten van Bergen op Zoom en ten westen van Breda. Roosendaal heeft ruim 76000 inwoners en is met name op het gebied van logistiek een belangrijke plaats. De spoorlijn die stopt op Station Roosendaal is het laatste station in Nederland voordat deze België in loopt.

Geschiedenis van Roosendaal

Roosendaal duikt als eerste op in de 13e eeuw. Van een stad was toen echter geen sprake. Een verzameling huizen en buurtschappen stond toen op de plek van het huidige Roosendaal. De bewoners wilden in 1266 graag een eigen kapel en deze werd in 1268 gebouwd. De toenmalige Heer van Breda schonk de grond waar de kapel op werd gezet. In oude documenten is hier als eerste de naam Roosendaal gevonden, alhoewel het dorp door de toenmalige bewoners “Haviksdonk” werd genoemd. In 1510 werd echter de zelfstandige parochie Roosendaal opgericht. Roosendaal heeft echter nog heel lang onder invloed van Breda gestaan. In de tijd van de 80 jarige oorlog had de plaats het zwaar te verduren, doordat er geen stadsmuren om de plaats heen gebouwd waren. Roosendaal maakte ook veel kerkelijke ontwikkelingen door in de geschiedenis.

In Roosendaal zijn veel kerken te bewonderen.

Bezienswaardigheden in Roosendaal

Door de grote kerkelijke invloed in Roosendaal zijn er nog altijd veel kerkelijke gebouwen te vinden, zoals de Sint-Janskerk, de Sint-Josephkerk en de Heilig-Hartkerk. Ook het Raadhuis van Roosendaal uit de 16e eeuw is een bezoekje waard. Voor liefhebbers van winkelen heeft Roosendaal verschillende overdekte winkelcentra te bieden. Uiteraard speelt ook carnaval een grote rol in deze plaats. Tijdens carnaval heet Roosendaal “Tullepetaonestad”. Ook worden er jaarlijks diverse evenementen georganiseerd. De voormalige profclub RBC Roosendaal was de trots van de stad als het gaat om sport. Helaas ging de club in 2011 failliet en komt deze nu uit op amateurniveau.